Internationale dag van de baard: 1 september

Internationale dag van de baard: 1 september

Vandaag is een mooie dag om één van onze teamleiders aan het woord te laten! Bij Jan-Marc kun je er eigenlijk niet omheen…. zijn baard!

Internationale dag van de baard

Waarom heb je een baard?

Ik heb niet heel bewust gekozen voor een baard. Eigenlijk is mijn dochter degene die er voor gezorgd heeft, dat ik een baard heb laten staan. Een jaar of vier geleden was ik op vakantie. Tijdens de vakantie had ik mij niet geschoren, dus de start van een baard was er. De zondag voor ik weer aan het werk ging heb ik de baard er weer afgehaald. Toen ik beneden kwam, keek mijn dochter zowel verrast als een beetje teleurgesteld. Toen ik vroeg waarom, zei ze dat ze de baard eigenlijk wel heel cool vond. Dus volgde de afspraak dat ik mij vier weken lang niet zou scheren om te kijken wat het resultaat was. En het bleek dat ik er met baard beter uitzag.

Heb je ooit wel eens overwogen om hem weer af te scheren?

Het antwoord is kort: néé. Ik vind mijzelf veel leuker met baard. Mijn verkering deelt die mening, dus het is een blijvertje.

 

Wat zijn de voordelen van een baard?

Naast dat het mijn voorkomen verandert , zijn er niet heel veel voordelen aan een baard. Ik heb minder zonnebrandcrème nodig voor mijn gezicht en ik hoef mij niet meer dagelijks te scheren. Er is nog een voordeel(tje). Als mensen die mij niet kennen naar mij vragen, dan roepen de collega’s al heel gauw: “dat is die man met die baard”, en dan hebben ze me vrij snel gevonden ;-).

Zijn er ook nadelen aan een baard?

Wat mij betreft niet. Mensen roepen bijvoorbeeld wel eens dat een baard vies is en prikt, maar dat hoeft niet. Als je een baard een beetje goed verzorgd, dan blijft hij schoon en is hij zacht.

Toen ik mijn baard net had, was ik wel bang dat het erg warm zou zijn in de zomer, maar dat is helemaal niet het geval. Ik denk zelfs dat hij isoleert. In de winter scheelt het in ieder geval wel in de kou.

Heeft een baard veel verzorging nodig?

Valt mee. Elke dag een keer goed uitspoelen en een paar keer per week wassen met baardzeep. ‘s Ochtends na het douchen baardolie erin en voor het slapen gaan nog een keer. Daarnaast drie keer per dag even kammen en indien nodig in model brengen met baardbalm. Dat wil zeggen de haren die alle kanten uitschieten weer even terug in vorm brengen.

De baardolie en – balm koop ik overigens bij kleine bedrijfjes die alles met de hand in kleine oplagen maken. Daar komen de beste producten vandaan die het lekkerst ruiken en de baard het beste verzorgen. Daarnaast gebruik ik op hoogtijdagen en bij feesten en partijen nog snorrenwax om een goede krul in de snor te zetten.

Heeft een baard voordelen op het werk?

Als er voordelen zijn, dan heb ik ze nog niet ontdekt. Ik merk wel dat mensen een baard vaak een aardig topic vinden voor een gesprek. Gesprekken over het waarom en wat hun eigen ervaringen zijn met baarden komen vaak voor. Een baard kan dus wel een ‘ijsbreker’ zijn, maar dat is niet specifiek voor het werk.

Nemen mensen je serieuzer met een baard?

Gelukkig niet. Ik merk niet dat mensen mij anders benaderen op het werk of privé. Mijn uitlatingen zijn dan ook even zinnig (of onzinnig) als toen ik nog geen baard had. In mijn vrije tijd ben ik vaak wat nonchalanter gekleed. Ik merk dan wel dat mensen me eerder voorrang geven op de stoep, terwijl ik toch het allerliefst glimlach naar tegenliggers. Misschien is het dat laatste wel waarom ze opzij gaan.

Opmerking van de redactie: De laatste alinea ‘baart’ ons uiteraard enige zorgen

Onze site gebruikt cookies

Om onze website gemakkelijker en persoonlijker te maker, gebruiken we cookies en vergelijkbare technieken. Je kunt altijd zelf kiezen welke soorten cookies je wilt toestaan. Lees hierover meer in onze cookieverklaring.