Alan Bradley: “Teamleiders zouden zelf moeten kunnen trafficen”

Alan Bradley: “Teamleiders zouden zelf moeten kunnen trafficen”

Een teamleider die ook nog eens precies begrijpt wat WFM inhoudt: dat kan een hele fijne schakel zijn tussen planners en managers op de werkvloer. Alan Bradley is zo’n verbindende teamleider. Mét lol in zijn werk.

“Als ik een opdracht doe als teamleider, wat mijn voorkeur heeft, dan zie ik automatisch wat er gebeurt op WFM-gebied. Regelmatig botsen de belangen van trafficers en teamleiders, bijvoorbeeld als teamleiders ad hoc een meeting willen plannen. Of als planners niet willen schuiven in de roosters. Omdat ik óók als WFM’er heb gewerkt, zie ik snel waar het mis gaat. Meestal is het gewoon onbegrip, van beide kanten.”

Alan Bradley Teamleider bij Teamleiders.nu

Alan, die als planner, roosteraar en forecaster werkte bij verschillende organisaties, mag zich als teamleider voor Teamleiders.nu dan ook regelmatig bemoeien met het workforcemanagement. Hij wordt daarvoor ook door Planners.nu ingeroepen. “Dan treed ik op als sparringpartner voor trafficers of ik geef advies aan teammanagers”, zegt hij. “Ik probeer vooral voor teamleiders inzichtelijk te maken hoe WFM werkt. Soms door letterlijk een rooster erbij te pakken en te laten zien wat er gebeurt op servicegebied als je drie mensen tegelijk van een lijn afhaalt. En waarom je ervoor moet zorgen dat je ’s ochtends al een goede bezetting moet hebben. Ook als het dan wat minder druk is. Wat je daar misloopt, haal je immers later op de dag niet meer in.”

“Eigenlijk zouden alle teamleiders zelf moeten kunnen trafficen”, gaat hij verder.“ Zodat ze snappen hoe ze snel kunnen schakelen als er iemand uitvalt, maar ook dat ze weten waar de pieken liggen op een dag. Op die manier is het ook veel makkelijker om bij medewerkers aan te geven waarom het niet mogelijk is om op een bepaald moment pauze te nemen. Dat zorgt ook voor minder wrijving.”

Alan heeft dus verstand van beide vakgebieden, maar toch richt hij zich liever op het aansturen van een team. “Of beter gezegd: ik vind het heel leuk om teams zelfsturend te maken. Daar ligt voor mij echt de uitdaging. Ik geef mensen veel verantwoordelijkheid en betrek medewerkers graag bij projecten. En ik probeer door middel van POP-gesprekken te bekijken hoe mensen willen groeien en wat ze daarvoor nodig hebben. Natuurlijk gebruik ik ook mijn WFM-kennis om te kijken hoe de werkzaamheden binnen een team verdeeld zijn.  En of we mensen die dat leuk vinden ook kunnen opleiden om ergens anders in te springen, zodat we ze optimaal kunnen inzetten.”

Dat ik dat voor Teamleiders.nu steeds op een andere plek kan doen, bevalt me heel goed”, zegt Alan, “Zo zie ik veel en leer ik veel, maar hoef ik niet inhoudelijk overal in te duiken. Nu werk ik voor FNV, waar ik voor het eerst met een outbound-team werk en zelf campagnes moet binnenhalen. Heel interessant. Wat ik echter het allerbelangrijkst vind, is dat ik lol heb in mijn werk en dat de sfeer op de werkvloer goed is. Ik hou van gezelligheid, maar ben ook heel direct. Diezelfde instelling verwacht ik van mijn collega’s: ik vraag altijd om feedback, en dat krijg ik ook. Maar ik zie ook graag mensen met een lach op hun gezicht. Lachen maakt al 20% van je dag goed, geloof ik.”

Onze site gebruikt cookies

Om onze website gemakkelijker en persoonlijker te maker, gebruiken we cookies en vergelijkbare technieken. Je kunt altijd zelf kiezen welke soorten cookies je wilt toestaan. Lees hierover meer in onze cookieverklaring.